Последната промена е направена на:
13 декември 2019 во 15:45 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Информации за спроведување на Стручен испит потребен за добивање дозвола за работа како овластен актуар
Понеделник, 17 Октомври 2011 00:00

Агенцијата за супервизија на осигурување ги информира сите заинтересирани лица дека со почеток од 1 ноември 2011 година, во времетраење од 2 (две) години, ќе организира обука за актуари по чие посетување и успешно полагање на испитите, кандидатите ќе може да се здобијат со Уверение за успешно положен Стручен испит потребено за добивање дозвола за работа како овластен актуар.

Обуката за актуари се состои од следните предмети:

 1. Веројатност и статистика;
 2. Финансиска математика;
 3. Стохастичко моделирање;
 4. Економија;
 5. Модели на доживување;
 6. Актуарска математика I;
 7. Актуарска математика II;
 8. Управување со инвестиции и средства;
 9. Осигурување на живот;
 10. Неживотно осигурување;
 11. Социјално и пензиско осигурување;
 12. Здравствено осигурување;
 13. Сметководство во осигурувањето;
 14. Регулатива од областа на осигурувањето;
 15. Професионализам и eтика.

Секој учесник на обуката има право да го полага секој од испитите најмногу два пати, по што, доколку не го положи испитот, ќе го изгуби правото да ја продолжи Обуката. Предавањата ќе се одржуваат во текот на една недела по што следува испит по предметот најдоцна еден месец по завршувањето на предавањето од определениот предмет.

Надоместокот за посетување на обуката и полагање на испитите (за сите 15 предмети задолжително) изнесува 120.000 (сто и дваесет илјади) денари.

Уплатницата за платен надоместок треба да ги содржи следните податоци:

ЦЕЛ НА ДОЗНАКА:          Обука и полагање на стручен испит за актуар

НАЗИВ НА ПРИМАЧОТ: Агенција за супервизија на осигурувањето  - Скопје;

БАНКА НА ПРИМАЧОТ: Стопанска банка АД -Скопје;

СМЕТКА:                            200002007041251

Сите заинтересирани кандидати, најдоцна до 31 октомври 2011 година, можат да се пријават со поднесување пријава за посетување на обука и полагање на стручен испит за добивање дозвола за работа како овластен актуар во Агенцијата за супервизија на осигурување, на адресата: ул.„Васил Главинов“ бр.12, ТЦЦ Плаза, кат 2, Скопје (во архива), секој работен ден од 08:30 до 16:30 часот.

Кон пријавата кандидатите треба да достават:

 • Доказ за завршено високо образование (во оригинал или заверено од нотар);
 • Доказ за платен надомест за учество на обуката и полагање на испитите;
 • Лична карта (пасош – за странски државјани) на увид.

 

Пријавата за посетување обука и полагање на стручен испит за добивање дозвола за работа како овластен актуар може да ја превземете тука.

 

Со цел подетално информирање на заинтересираните кандидати, Агенцијата за супервизија на осигурување ќе организира средби во следните денови: 7 октомври, 14 октомври, 21 октомври и 28 октомври 2011 година, со почеток во 15 часот, во просториите на Агенцијата.

 

Назад

 
Одржана регионална средба
Понеделник, 17 Октомври 2011 00:00
Во периодот од 10-11 октомври, 2011 година во Тирана се одржа втората регионална средба на супервизорите од регионот. Оваа средба беше иницирана на завршницата на првиот регионален состанок во април,2011 година кој се одржа во Виена.

Организатор и домаќин на средбата беше...
Повеќе...
 
Организиран еднодневен семинар на тема техники и можности за инвестирање и управување со портфолио
Среда, 21 Септември 2011 00:00
Агенцијата за супервизија на осигурување организираше еднодневен семинар на тема техники и можности за инвестирање и управување со портфолио.

Семинарот се одржа на 14ти септември, од 10 до 14 часот, во просторите на Стопанската комора на Македонија. Претседателот на...
Повеќе...
 
Агенцијата за супервизија на осигурување издаде нова дозвола за вршење работи на осигурување на живот-основано ново друштво за осигурување
Петок, 27 Мај 2011 00:00
Врз основа на одредбите од Законот за супервизија на осигурување ("Службен весник на Република Македонија" бр. 27/2002, 84/2002, 98/2002, 33/2004, 88/2005, 79/2007, 08/2008, 88/2008, 56/2009, 67/2010 и 44/2011), Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување донесе Решение со кое се издава дозвола...
Повеќе...
 
АСО објавува конкурс
Петок, 15 Април 2011 19:35
Агенција за супервизија на осигурувањеРепублика МакедонијаК О Н К У Р Сза годишна награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на управување соризици и осигурување во Република Македонија за 2011 година  Со цел стимулирање на развојот на научната мисла и...
Повеќе...
 
Регионална конференција: Развој на пазарите за осигурување од невреме и катастрофални ризици во Југоисточна Европа: Од концепт до реалност
Четврток, 06 Октомври 2011 00:00
 

Првата регионалната конференција на ЕВРОПА РЕ насловенa Развој на пазарите за осигурување од невреме и катастрофални ризици во Југоисточна Европа: Од концепт до реалност ќе се одржи во х.Гранит, Охрид, од  12 до 15 октомври 2011 година.

Агенцијата за супервизија на...
Повеќе...
 
Донесени Годишниот извештај за работењето на АСО и Годишниот извештај за осигурителниот пазар во РМ за 2010 година
Среда, 29 Јуни 2011 00:00

Советот на АСО на редовна седница одржана на 27.06.2011 година го донесе Годишниот извештај за работењето на АСО и Годишниот извештај за осигурителниот пазар во РМ за 2010 година

 
Предизвици во хармонизирањето на домашната регулатива и супервизија на осигурувањето со регулативата и праксата на Европската Унија
Петок, 06 Мај 2011 11:33
30-31 мај 2011, хотел Гранит

Охрид, Македонија

 

Агенцијата за супервизија на осигурување организира регионална конференција за осигурителни супервизори. Целта на оваа конференција е да се разгледаат важните прашања околу хармонизацијата на регулативата и праксата од ЕУ...
Повеќе...
 
Склучен Меморандум за соработка меѓу Агенцијата за супервизија на осигурување и Комисијата за супервизија на осигурување од Романија
Петок, 08 Април 2011 12:21
На ден 21 февруари, 2011 година двете регулаторни тела, Агенцијата за супервизија на осигурување на Македонија и Комисијата за супервизија на осигурување на Романија, потпишаа Меморандум за соработка. Овој Меморандум претставува основа и отвара простор за понатамошна...
Повеќе...
 
« ПочетокПред11121314151617181920СледноКрај »

Страница 20 од 23

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

 • Потребна документација
 • Тарифник на АСО
 • Мисија
 • Квартални извештаи
 • Прашајте ја АСО
 • Закони
 • Регистар на друштва за осигурување