Последната промена е направена на:
13 декември 2019 во 15:45 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk

На 21 Февруари 2019 година во седиштето на Европската Комисија во Брисел, Претседателот на Советот на Експерти на Агенцијата за Супервизија на Осигурување г-нот Климе Попоски  оствари средба со г-нот Kyriacos Charalambous, член на Кабинетот на Комисионерот Јоханес Хан.

Photo_Meeting_21.02.2019_EC_ISA_VVO_Brussel

Целта на работната средба претставуваа прашања за регионален развој на осигурителниот сектор во земјите од Западен Балкан. Земјите од Западен Балкан имаат најнизок степен на развој на осигурувањето во споредба со просекот на земјите од ЕУ, меѓутоа во последните 10 години покажуваат повисоки стапки на раст од просечните стапки на пораст во ЕУ регионот. Големиот потенцијал за иден развој, потребата од зајакнување на поголема регионална соработка помеѓу земјите на Западен Балкан во реализација на регионални проекти за подршка на растот на осигурителниот сектор, како и усогласување со законодавтството на ЕУ во областа на осигурувањето беа предмет на дискусија. Беше разговарано за потребата од поинтензивна регионална соработка и заеднички активности и мерки за унапредување на осигурителната индустрија во регионот на Западен Балкан, како и за можноста истите да бидат разгледани во рамките на иницијативата за Регионална Економска Област, како составен дел од Советот за Регионална Соработка и Берлинскиот процес.

 

 

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување